Levende steiner

5. søndag i påsken, år A

walling-in-cumbriaDet er et slikt bilde som dukker opp i hodet mitt når jeg leser Peters formaning i annen lesning for i dag: «… gå selv inn som levende steiner i et åndelig byggverk.»  Å bygge en steinmur på tradisjonelt vis, som den vi ser her, er krevende. Hver stein må velges med omhu og plasseres slik at den er med på å støtte opp de andre. Steinene skal ikke ha én spesiell form – her er det behov for store og små, regelmessige og uregelmessige. Det er trøst og inspirasjon å finne her. Uansett hvor liten eller stor, hvor annerledes eller utilpass jeg kan føle meg, kan det være behov for akkurat meg i det åndelige byggverket. Resultatet kan til og med bli vakkert!

Dette bildet finner gjenklang i dagens evangelietekst. Jesus sier til sine disipler, med en nesten moderlig ømhet: «I min fars hus er det mange boliger. Jeg går jo ditt for å gjøre plass i stand for dere.»  Ikke omvendt. Han sier ikke: «Gjør dere sånn eller slik for at dere skal passe inn i min fars hus.» Vi får komme som vi er. Det er rom for oss alle. Og Kristus selv, Kongenes Konge, gjør i stand for oss.

«Jeg er veien, sannheten og livet,» sier Jesus like etterpå. Alt han sier og alt han gjør er oppsummert i disse ordene. La oss stoppe opp et øyeblikk og dvele ved dem. For dette er selve nøkkelen til det kristne livet. Det eneste vi må gjøre er å lære han å kjenne og tro på hans ord, og han vil vise oss veien.

Men i praksis er det kanskje ikke så enkelt. Vi er ikke alltid tilfreds med «bare» å være steiner. Vi har våre egne idéer om hvordan byggverket bør se ut. Vi synes kanskje at byggmesteren arbeider for sakte. Vi forstår ikke hans plan. Vi ser ikke de resultatene vi hadde forventet. Det kan være lett å miste motet.

Jesus forstår dette. Han vet at disiplene går en tung tid imøte – en tid hvor det vil være vanskelig for dem å tro, hvor de vil føle seg som sauer uten hyrde, som en haug med steiner uten byggmester. Sånn kan også vi føle oss innimellom. Derfor sier han: «La ikke angst og uro ta motet fra dere. Tro på Gud og tro på meg!»

Vi er kalt til å gå inn som levende steiner i Guds åndelige byggverk – akkurat der hvor han har funnet den rette plass til oss. Det er et vidunderlig kall. Samtidig kan vi se frem til å ta plass i boligen Jesus gjør i stand for oss. Og imens kan vi ha i mente salmistens ord, som vi hører igjen idag: «For herrens ord er sannhet, han er trofast i all sin gjerning.»

Caroline Bond Legdominikanerfraterniteten i Oslo

Caroline Bond
Legdominikanerfraterniteten i Oslo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.