Vad är ett löfte värt?

Kristi himmelfart, år B

vad lämnar han kvarHan far upp i himlen.  Himlen, stor, oändlig ovanför lärljungarnas huvuden.  De står där och tittar mot oändligheten. Jesus är borta. Himlen verkar bara tom, inget av honom längre finns kvar.

Jesus, han är den som lämnar. Han dör och lärljungarna möter den tomma graven. Han visar sig igen, men försvinner snart upp i den tomma himlen.

Hur skall de utstå denna tomhet?

Han lämnar, men han lämnar också något kvar- löftet.

Men vad är ett löftesord värt? Bara om talaren och lyssnaren båda tar ordet på allvar, då kan det vara värt något.

Kan vi ta löftesgivaren Jesus på allvar? Han lovar väldigt runt! Orealistiskt! Ologiskt! Allt möjligt skall ske om man tror på hans ord!  Varför skulle vi tro på det?  Hur kunde han, försvunnen upp i en tom himmel kunna hålla sitt ord?

Vi tror genom det vi har sett och hört. Vi har uppfattat vad andra människor sett och fört vidare, vad de har berättat och andra återberättade. Genom att andra vittnat och jag själv lyssnat, så bjuds jag in att också själv vittna. Tro och vittnesmål smittar som den värsta sjukdom. Jag inbjuds att se att verklighetens gränser inte är så stabila, att det finns också i mitt liv under som sker, händelser som överträffar all fantasi.

Det är svårt att ta emot inte bara egen, utan också andras tro. Så många gånger som jag blev sviken av människor, hur skall jag våga satsa och tro igen, börja på nytt? Är inte himlen egentligen alldeles tom?

Men när Gud själv lovar att verkligheten skall läkas i sin grundval? Att, om jag tror och om jag tar emot hans löfte, skall jag läkas, min värld, mina närmastes värld. Hans ord har förändrat människor i generation efter generation, det kan jag lätt lära. Jag kan höra alla berättelserna om förändring och kärlek.  Då kan jag också i mitt eget hjärta börja upptäcka en längtans möjlighet. På egen hand är det ändå inte mycket jag kan göra som blir rätt.

Graven är visserligen tom, och himlen är tom. Men det är en tomhet som gör mig redo att fyllas. I den tomheten börjar tron. Jag blir fylld av Ande, uppfylld. Tomheten, avsaknaden gör mig längtande efter hans kärleks ande. Tro att den kommer. Tro att den är här.

Björn Engdahl OP, Lund

Björn Engdahl OP,
Lund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.