Liten betraktning for Allehelgensdag

Allehelgensdag


All Saints 2015Vi har feiret helgener hele kirkeåret igjennom, dag ut og dag inn – så hvorfor feire dem under ett?  Det er ingen fare for at noen av dem vil gå i glemmeboken.  Dessuten vil vi gå gjennom hele rekken på ny i neste kirkeår, og årene deretter.

Tanken bak festen er nok en litt annen.

For alle de helgener som Kirken i sitt uutgrunnelige klarsyn har funnet verdige til kanonisering, er bare en mindre flokk i sammenligning med de helliges totale tall.  Det må være langt flere hellige enn de kanoniserte.  For sistnevnte gruppe består av kvinner og menn som Kirken har satt opp som forbilder for oss, all den tid deres navn og eksempel er kjent.  Moder Theresa og Maximilian Kolbe er nærliggende eksempler på moderne helgener.

Men hvorfor skulle helgenkalenderen være uttømmende?  Den er eksemplarisk – gir oss kjente og kjære eksempler på heroisk kristen livsførsel.  Nettopp derfor er den ikke uttømmende.  Hellighet hos de troende er så mye mer utbredt enn vi vet, oftest fordi den manifesterer seg i det skjulte, i det stille.  De helliges tall er stort, kanskje uendelig stort.  Dette har vi lov til å tro fordi vi tror på en Allmektig Kjærlighet.  Ikke alle er helgener, slett ikke.  Men mange er det, også når vi ikke kjenner dem.

Dagens høytid – Sollemnitas – viser oss med andre ord at summen av enkeltforekomstene er større enn om vi adderte dem sammen på matematisk vis.  Helheten er alltid større enn summen av enkelte deler.  Hvorfor er den det?  Fordi helheten tar med alle forekomster, også de vi ikke kjenner.

Allehelgensdag er derfor inklusiv – katolsk – i ordets beste forstand.  1. november lærer oss at Gud tenker stort – holistisk – og er intet petimeter.  ”Alle helgener” betyr derfor dem vi kjenner pluss alle dem vi ikke kjenner.  Og den siste listen kan være mange ganger så stor som den offentlige.

Gud er alltid større – og det er allehelgensdag også.

God festdag!

Aage Hauken OP, Voss

Aage Hauken OP,
Voss

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.