Boknyhet: Katarina av Siena – Hennes andliga utveckling och undervisning

Foto: Artos

Boken “Katarina av Siena – Hennes andliga utveckling och undervisning” har nyligen givits ut på Artos förlag.

Det är en svensk översättning av Thomas McDermott OP’s bok “Catherine of Siena: Spiritual Development in her Life and Teaching”. Syster Katarina Gustavsson OP i St. Dominikus kloster i Rögle står för den svenska översättningen. Anders Piltz OP har medverkat med översättning till svenska av ett trettiotal latinska citat ur Thomas av Aquinos verk.

I och med denna utgivning har vi fått en grundlig införing i Katarina av Sienas tankar och teologi på ett skandinaviskt språk. Katarina av Siena är en dominikansk mystiker och helgon. Hon var en av de mest inflytelserika kvinnorna på 1300-talet, och blev utnämnd till kyrkolärare år 1970.

Sr. Katarina Gustavsson OP

I denna systematiska framställning av Katarinas undervisning hämtar Thomas McDermott ur Katarinas skrifter för att förklara hennes huvudsakliga undervisning i relation till andlig utveckling, och identifierar hennes möjliga källor såväl som hennes originalitet. Genom att undersöka Katarinas liv och mystiska upplevelser visar McDermott hur hon växte andligt, och hur hennes växt överensstämmer med hennes senare undervisning. Slutligen utvecklar han vad han anser vara det fundamentala budskapet i Katarinas liv och undervisning.

Thomas McDermott OP

Thomas McDermott OP ordinerades till dominikanpräst år 1983 och har en doktorsgrad i andlig teologi vid Angelicum i Rom, där han skrev sin avhandling om Katarina av Siena. Han är för närvarande kyrkoherde i församlingen St.Vincent Ferrer i Chicago, USA. Tidigare var han Regent of Studies i den dominikanska provinsen Albert the Great, och har även undervisat vid Kenrick-Glennon Seminary och Aquinas Institute of Theology i St. Louis, Missouri, USA.

Han är författare till flera böcker om romersk-katolsk spiritualitet och har ställt samman Catherine of Siena: Essays on Her Life and Thought. Edited with an Introduction and Notes.Han driver också hemsidan drawnbylove.com som är en resursbank för material om Katarina av Siena.

Anders Piltz OP

Se också artiklarna “Självkännedom enligt Katarina av Siena” I och II här på www.opdacia.org-sidan.

Boken kan beställas via web-sidorna Artos & Norma eller St. Dominikus kloster i Rögle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.