Pierre Claverie OP saligkåres den 8. desember 2018

Pierre Claverie OP

Pierre Claverie (1938 – 1996), dominikanerbror og biskop av Oran, ble sammen med sin muslimske sjåfør Mohamed Bouchikhi drept av en bombe om kvelden den 1. august 1996. Han er en av de 19 ordensbrødrene og -søstrene som døde for sin tro i Algerie i perioden 1994 – 1996. Blant de 19 var også cistercienserbrødrene i Tibhirine, som vi kjenner fra filmen Om guder og mennesker.

Pierre Claverie var født i Algerie av franske foreldre. Han reiste til Frankrike for å studere, og fant sitt kall i dominikanerordenen der. Etter studier, ordinasjon og undervisningsoppgaver lå flere veier åpne for ham. Han valgte veien som forkynner og pastor, og beholdt smaken på intellektuell refleksjon. Sin energi hentet han først og fremst gjennom menneskelig kontakt.

Etter studieårene i Frankrike vendte han tilbake til sitt fødeland for å arbeide der. Algerie var preget av stor optimisme og energi i oppbyggingen av en selvstendig stat etter frigjøringen fra Frankrike. Pierre Claverie studerte arabisk og islam, forkynte og engasjerte seg i Kirkens arbeid, En viktig kilde til kunnskap var hans refleksjoner gjennom møtene med “den andre”. I 1981 ble han utnevnt til biskop av Oran.  

Hans liv og virke er nært knyttet til den politiske utviklingen i Algerie. Dette er godt beskrevet i artikkelen Bishop Pierre Claverie OP, a beatification rich in meaning på nettsiden www.op.org og i biografien A life poured out: Pierre Claverie of Algeria. Filmen Bishop Pierre Claverie, a friend to the Algerians viser Claveries virke i Algerie, konfliktene som preget landet og hans tanker om hvordan alle kunne leve sammen til tross for motsetninger. I filmen kan du også høre noen av hans tekster og et sterkt intervju med Mohamed Bouchikhis mor.

Kampen for “a pluralistic humanity” var i Pierre Claveries øyne en av de største utfordringene. Han sto trofast i sin utsatte posisjon med et ønske om fraternitet uten naivitet, helhetlig analyse av motsetninger og at religion ikke skulle være ekskluderende. At han ble forstått av mange i dette, ble tydelig i rekviemmessen, der en ung muslimsk kvinne tok ordet og sa: “Kjære venner, vi må stå opp for det Algerie som vår biskop arbeidet for.”

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.