Jäsningen är på gång

Transcendens är inte det som står mest i fokus vår tid. Att något utanför vår egen räckvidd skulle kunna inverka på våra liv verkar inte aktuellt. Samtal och intressen handar oftast om vad vi kan göra för att förbättra, förbättra vår ekonomi, förbättra vår hälsa, vårt boende, våra arbetsinsatser, samhället, boendet – allt skall förbättras av oss, nej förresten, av MIG.
Evangelierna kan därför vara en spännande läsning om man läser på rätt sätt. För de visar ett nästan bortglömt sätt att leva. Där kan man träda in i en värld som har framtidshopp och där allt kommer till mig som en gåva. En värld där Jaget inte kämpar på egen hand för att FÖRBÄTTRA, men en värld av gemenskap. Är det en sann värld? Ja, det är vad vi tror, att detta är sant.
Jesus förvandlar vatten till vin på bröllopet i Kana.

Det är ett tecken på vad som är på gång. Gud har trätt in i världen. Jäsningen har satts igång – vinet jäser fram – där Gud uppfyller allt i världen.
Handlingen utspelar sig på ett bröllop.  En man och en kvinna ger sig åt varann. Folk är samlade och är glada. Det är också ett tecken. För när Jesus förvandlar världen så är det till en gemenskap. Inte en gemenskap av individer, men till ett enda kött, en enda ande.

Och jag då? frågar kanske du som läser det här. Sätt dig i tystnad och läs berättelsen igen. Gå in i den, lev med den. Där finns en hemlighet som kan förvandla ditt liv. I din stillhet, där kan du möta det som är sant, friskt och livgivande, det som ger dig verkligt liv. Plocka bort underhållning och egensinniga projekt – tro på honom som förvandlar, han som bor i ditt hjärtas hemliga rum.

För när vattnet blir vin är det samtidigt ett tecken på att det du och jag skall upphöjas till Guds nivå. Jesus tar vatten, det allra vanligaste, nödvändigaste. Han omvandlar det. Det blir det ädlaste och  mest förfinade, vin.  Detta är det verkliga livet.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.