I dag skall jag gästa ditt hem!

31 söndagen under året, Luk 19:1-10

Sackaios

Sackaios sitter på sitt kontor. Han är tullindrivare. Han har koll på folk som kommer och går, ingen kan passera förbi med varor utan att han kräver pengar av honom. Han har blivit mycket rik. Alla känner honom och fruktar honom.  Han är föraktad och föraktar alla. Så är hans liv, han har vant sig vid det, han väntar sig inget nytt.

Men nu händer någonting. Någon går genom staden: Jesus. Sackaios har hört om honom, han är nyfiken, han är till och mer berörd någonstans i sitt innersta. Sackaios är inte van vid känslor, han har sedan länge förlorat kontakt med sitt eget hjärta. Men nu väcks någonting till liv i honom. Han vill se denne Jesus, längtan växer så stark att han börjar springa. Sackaios är liten till växten. Han har aldrig tänkt på det när han satt på sitt kontor och kontrollerade alla! Men nu blir denna folkmassa som följer Jesus ett hinder för honom. Vad göra? Jo han ser en sykomor, han glömmer sin värdighet och börjar klättra upp som en liten gosse. Vilken tur att han hann i tid. Nu gömmer han sig i lövverket. Han kan se men ingen ser honom och Jesus är just på väg förbi hans gömställe.

Men vad händer nu? Jesus stannar, Sackaios hjärta börjar bulta hårt. Jesus ser upp på honom och det oväntade händer. Jesus säger: ”Skynda dig ner, Sackaios, i dag skall jag gästa ditt hem.” Jesus känner honom vid namn? Jesus vill komma hem till honom! Sackaios glömmer allt annat. Han skyndar sig ner och tillsammans med Jesus går han hem till sig själv, hem till sitt eget hjärta. Han fylls med en ny, okänd glädje.

Men denna glädje delas inte av alla, tvärtom, en mur av ogillande reser sig nu kring Jesus och Sackaios: ”Alla som såg det mumlade förargat: Han har tagit in hos en syndare.” Men Sackaios är inte ensam längre, han är tillsammans med Jesus. Han försvarar sig inte mot de många rösterna som anklagar honom. Han ställer sig upp och talar till Jesus: ”Hälften av det jag äger ska jag ge till de fattiga…” Jesus har kommit hit till honom, det är inför honom vill han avlägga räkenskap. Jesu närvaro befriar honom från andras tyckande och tänkande. En ny väg genom folkmassan öppnar sig för honom. Han är befriad från sitt förakt för sina medmänniskor och ser hur illa han har behandlat dem, samtidigt är han inte längre fången i vad ”alla” andra tycker och tänker. Nu vill han ta ansvar och ändra på sitt liv.

”Idag har räddningen nått detta hus”, säger Jesus. Det handlar alltså inte enbart om Sackaios, utan om hela hans hus, hans familj, hans sammanhang. Frälsningen är inte en individualistisk upplevelse. Sackaios tillhör ett folk, han är också en son till Abraham. Han har sin plats i frälsningshistorien, han har del i den välsignelse som Abraham tog emot, för honom gäller löftet: ”I dig skall alla släkten på jorden bli välsignade”.

”Jesus kom in i Jeriko och gick genom staden”. Vi känner till Jeriko från första Testamentet. Den ointagliga staden som är omringad av murar. Jesus går inte bara in i Jeriko, utan han går genom staden, han går genom folkmassan, han går genom Sackaios hjärta som var lika instängt som Jeriko. Sackaios befrias till att bli sig själv och inte längre den som alla, inklusive honom själv, tror att han är. Jesus söker Sackaios där han finns, i hans instängdhet. Han söker var och en av oss: ”Idag vill jag gästa ditt hem”, säger han till oss. Idag, inte i morgon, när vi har hunnit städa i vårt hus! När vi öppnar vår dör och låter honom besöka oss, föds glädjen i våra hjärtan. Glädjen kommer att visa oss vad vi behöver ändra i våra liv för att bli hans lärjungar.

 

Syster Veronica OP, Sankt Davidsgården, Rättvik, Sverige

Syster Veronica OP,
Sankt Davidsgården,
Rättvik, Sverige

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.