Dominikanske reisemål i Norden – Oslo

Ved porten til St Olavsklosteret

Ved porten til Olavsklosteret

Ruinene etter det første dominikanerklosteret i Oslo – Olavsklosteret – ligger i Oslos middelalderby, litt øst for Oslo sentrum. I dette området finner du interessante ruiner, vakre parker og andre historiske bygninger. Noen av høydepunktene er Ruinparken med ruinene fra Olavsklosteret og Hallvardskirken, Ladegården fra tidlig 1700-tallet, og Middelalderparken med vannspeilet hvor Middelalderfestivalen finner sted i mai. Vannspeilet viser hvor strandlinjen gikk i middelalderen. Det er omvisninger rundt middelalderbyen hele sommeren. De kan anbefales.

Adkomst fra sentrum

Fra Jernbanetorget: Buss 34 til Ladegården (holdeplass rundt hjørnet i Bispegata) eller Trikk 18 til Ladegården (holdeplass rett utenfor Ladegården).

Se forøvrig ruter.no for andre ruter, kart, mm.

Middelalderbyen er i rimmelig gåavstand fra sentrum for de spreke, og er ikke langt fra Operaen og Bjørvika. Men vi må nok gjøre oppmerksom på at delen av byen er i en rivende utvikling med stor byggeaktivitet og en del traffikkkaos i området.

Modell av det gamle klosteret

Modell av det gamle klosteret

Ruinparken ligger i Oslogata vis-à-vis Ladegården. Det gamle dominikanske klosteret ligger til venstre (mot nord) og ruinene etter Hallvardskirken til høyre (mot sør). Det er skilter med informasjon på norsk og engelsk om begge to. Midt i Olavsklosteret er det en modell som viser hvordan klosteret opprinnelig så ut og en plan som viser hvor de forskjellige rom lå. Bakerst ser du klosterets østfløy, som er bevart og nå er en del av Bispegården. Hvert år på St Hallvardsdag (15. mai) holdes økumenisk Vesper i ruinene fra Hallvardskirken.

Litt historie

Østfløyen

Østfløyen

Dominikanerklosteret i Oslo ble trolig opprettet i 1239. Den ble lagt til et lite steinkirke fra 1100-tallet, Olavskirken, som ga klosteret sitt navn. Klosteret ble bygget i stein med en overhvelvet korsgang rundt et åpent atrium. Olavskirken dannet sørfløyen. Rundt 1300-tallet ble den ombygget med bruk av teglstein. Østfløyen er bevart og dette gjør Olavsklosteret et av de mest komplette klosteranlegg i Norge. Det er også et av de første hvor teglstein er blitt brukt som bygningsmateriale.

Bispegarden kapellEtter reformasjonen, i 1546, ble klosterbygningen tatt i bruk som katedralskole, og fra 1554 til 1985 bispebolig. Bispegården som står der i dag er fra 1884. Østfløyen fra dominikanernes tid er restaurert og et av rommene omgjort til et kapell. Det holdes konserter her på St Hallvardsdagen 15. mai hvert år. Det skal også være en omvisning i Bispegården i september i år i forbindelse med Oslo Åpne Hus.

Begivenheter

Omvisninger rundt middelalderbyen – hele sommerern

St Hallvardsdag – 15. mai hvert år: omfattende program av konserter, foredrag og Vesper i ruinene fra Hallvardskirken

Middelalderfestivalen – stort arrangement i mai

 

Katarinahjemmet

Katarinahjemmet

Dominikanerne i Oslo i dag

Lunden kloster – kontemplative søstre)

Katarinahjemmet – Dominikanerinnene av Notre-Dame de Grâce, som driver gjestehus

St Dominikus kloster – brødre 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.