Panis vivus et vitalis

Festen for Kristi legeme og blod (år B)

Pave Frans med monstransI år vil vi presentere en av hymnene som Thomas Aquinas skrev til denne festen. Hans tekster til Corpus Christi er blant de kjæreste hymner om eukaristien for mange.

Lauda Sion er sekvensen for dagens messe. Det er en av hymnene som pave Urban IV ba Thomas om å skrive til den nyinnførte Festen for Kristi legeme og blod. Sekvensen inneholder hele læren om alterets sakrament. Melodien og teksten (kortere form) står i salmeboken “Lov Herren” nr. 524. Her finner du også norsk oversettelse. Du kan høre den lange versjonen sunget for eksempel på Youtube.

Den norske salmedikteren Magnus Brostrup Landstad omarbeidet “Lauda Sion” til den norsk salmen “Sion, pris din saliggjører”. I den nye salmeboken for Den norske kirke er melodien en folketone fra Trysil. Du kan høre salmen i NRK-programmet “Salmeboka minutt for minutt” (klikk på nr. 2).

Thomas Aquinas

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.